Allerede abonnent?

Gode Råd

5 veje til bedre trivsel

Her er nogle gode råd fra de to psykologer Vibeke Lunding-Gregersen og Henrik Tingleff om at styre sin hjerne i svære situationer.

Stormvind eller til stede

Tænk på det, næste gang du er på vej til møde, hvordan kommer du ind i lokalet?

Er du som en stormvind, der kommer og kaster papirerne i bordet? Eller kommer du ind og ser dine kolleger i øjnene?

Hvis du er klar til at kæmpe og markere dig, så tænk på at det er din krybdyrhjerne, der bliver fodret. Og det tænder også det røde system hos dine kolleger.

Dem og os

Det er naturligt for menneskehjernen at lave kategoriseringer. Det har været en effektiv overlevelsesstrategi gennem årtusinder. Når målet med livet er overlevelse og reproduktion, så er det vigtigt hurtigt at kunne finde ud af, hvem man skal lave afkom med – og hvem der er fjenden.

Når vi er pressede, ligger det som en helt automatisk skanning, at vi begynder at tale om juristerne på den anden side af gangen. Ikke nødvendigvis fordi de har gjort noget. Det opstår, fordi det er noget af det neurale arvegods, der ligger i os, at vi skaber ”dem og os” kategorier. Det er en af de mest basale overlevelsesmekanismer overhovedet, men ikke en god metode for en moderne hjerne på et moderne arbejdsmarked.

Drik en kop kaffe

At holde en pause og drikke en kop kaffe med en kollega kan aktivere vores beroligende system i hjernen, hvis tiden bliver brugt til ro og nærvær.

Skyllerumssnak eller snak ved kopimaskinen, som er ukonstruktivt brok, giver et kort skud af dopamin, der tilfredsstiller den gamle hjerne. Men hjernebarken og det beroligende system trives, når en kollega hjælper med en svær opgave. Eller husker at spørge, hvordan det gik med juniors fodboldkamp i weekenden.

En god pause er en af de ting i hverdagen, som kan få skabt ro, kontakt og nærvær, som alle har brug for, og som vores hjerner i særdeleshed trives med.

Køb abonnement til Magasinet Arbejdsmiljø

Med et abonnement på Magasinet Arbejdsmiljø får du 11 blade om året samt fuld adgang til mitarbejdsmiljø.dk med indhold, der er tilpasset dig og dine behov.

Køb abonnement

 

Skriv grønt

Tag hensyn til det grønne, beroligende system i hjernen, når du kommunikerer på arbejdspladsen.

Den leder, der skal rundsende en fællesmail, gør klogt i at bruge tid på at læse sine ord og undersøge, om han skriver til medarbejdernes røde system i hjernen, det blå system, eller til det beroligende grønne system.

En leder i en stor organisation udsendte en invitation til en sammenkomst for alle medarbejdere lige før en ferie uden nogen dagsorden. Det afstedkom helt utilsigtet en masse bekymringer: var der nu en større fyringsrunde undervejs?

Det var der ikke. Det skulle bare have det hyggeligt og afslappet sammen, men indkaldelsen aktiverede i høj grad medarbejdernes trusselssystem.

Brokkerøv eller ulykkelig

Når Susanne på kontoret bliver ved med at brokke sig og vende øjne hver gang, vi siger noget, har vi det med at dømme hende som en klaphat. Hvis vi er opmærksomme på lidelse, på de problemer, der hører et menneskeliv til, har vi overskud til at være nysgerrige og til at ønske at forebygge og ændre det.

Overvej, hvad der kan være årsagen til, at Susanne bider, som hun gør. Er hendes trusselsystem aktiveret, eller er hun bare på sit motivationssystem? Kokser det, fordi hun bruger sin gamle hjerne, og trænger hun i virkeligheden til at blive mødt på en mere balanceret måde?

Når kolleger har en uhensigtsmæssig adfærd, måske ligefrem en destruktiv adfærd, kan det være en god ide at lade tvivlen komme dem til gode. Blive nysgerrig og spørge ind til, hvad der ligger bag.

”Hvordan har du det, Susanne?”, kunne i nogle situationer være et godt spørgsmål.

Forfatter: Lene Stærbo
Magasinet Arbejdsmiljø: No. 2 2018
Find artikler med samme emneord