Allerede abonnent?

66-årig slagter til de unge: Pas godt på jeres kroppe

Tag de tunge løft alvorligt og pas på hinanden. Sådan lyder opfordringen fra 66-årige Frank Tinghus. Han har selv arbejdet som slagter i 23 år og har de seneste mange år været faglærer på ZBC Danmarks Slagteriskole i Roskilde, hvor han også underviser i arbejdsmiljø.

Hvordan har dit job som slagter været rent fysisk?

Jeg har virkelig løftet meget gennem tiden, både tunge kasser og når kødet skulle ind i kølerummet og op på kroge. Jeg kom i lære i 1969 i en lille slagterbutik, hvor vi selv slagtede alt. Siden har jeg været flere andre steder, blandt andet i Kødbyen i København. Dengang var der et psykisk hårdt arbejdsmiljø mange steder i slagteribranchen, og hvis man ikke kunne klare det tunge arbejde, blev man mobbet. I dag Som slagter skal man passe på sin krop. Der er tunge løft og meget ensidigt gentagende arbejde. Derfor skal de unge hører efter, hvad de lærer på skolen, mener Frank Tinghus. kan jeg stadig mærke arbejdet i mine fødder og knæ. Det er blevet mit svage punkt.

Som gammel slagter og nu underviser i bl.a. arbejdsmiljø, hvad er dit budskab til de unge?

Slagteribranchen er en super fed branche, som man kan arbejde i hele livet. Og generelt er slagterierne blevet rigtig gode til at passe på deres medarbejdere. Der er også kommet bedre hjælpemidler, end da jeg var ung slagter. Men det er stadig en branche, hvor man skal passe på sin krop. Der er tunge løft og meget ensidigt gentagende arbejde på akkord – og det skal man tage alvorligt.

Så de unge skal høre efter, hvad de lærer på skolen, når vi gennemgår skelettet og underviser i løfteteknikker. Det er også en rigtig god idé, at de laver øvelser og træner i fritiden, så de er fit for fight. For eksempel svømning eller øvelser, hvor man styrker ryggen og knæene. Vi har faktisk et træningscenter på skolen, som bliver brugt til undervisning, men hvor de unge også kan gå hen i fritiden.

Forfatter: Ida Marie Winge
Magasinet Arbejdsmiljø: 6-7 2018