Allerede abonnent?

7 råd til at tackle balancen mellem job og pasning af syg familie

Få eksperternes bedste råd til at undgå, at pårørende bliver klemt mellem job og familie.
 1. Sæt fokus på ledelse
  Ledelsen er vigtig, hvis en medarbejder skal undgå en sygemelding. Lederen skal ikke være psykolog men støtte op og vise, at man er der.
   
 2. Vær støttende og fleksibel
  Overvej om arbejdspladsen kan gøre hverdagen lettere fx ved at reducere antallet af opgaver, sætte arbejdstiden ned, være fleksibel med mødetider eller give mulighed for at arbejde hjemmefra.
   

 3. Slå ørerne ud
  Tag som leder medarbejderen med på råd og spørg ind til, hvad der er behov for. Det vil være forskelligt, hvad der er mulighed for at tilbyde, men en åben dialog er et godt udgangspunkt.
   

 4. Få en politik
  Overvej, hvordan I som virksomhed konkret forholder jer. Kan I indføre omsorgsdage eller andre hensyn?
   

 5. Meld værdierne bredt ud​
  Meld åbent ud, hvordan arbejdspladsen forholder sig, når en medarbejder har sygdom i den nære familie. En klar udmelding kan gøre det nemmere at tale sammen på tværs af organisationen. Fx kan det også blive nemmere som chef at bede om ekstra ressourcer til afdelingen.
   

 6. Vær en god kollega
  Det kan være en stor hjælp for den pårørende, hvis kollegerne spørger ind. Åbenheden kan give en større forståelse for, hvorfor vedkommende måske ikke løser så mange opgaver i en periode.
   

 7. Spørg om hjælp
  For den pårørende kan det hjælpe at bede om hjælp i omgivelserne: Hør kommunen om aflastning eller orlov er en mulighed. Få råd og vejledning i en patientforening. Overvej, om venner eller familie kan hjælpe med mad til den syge, rengøring eller andet.

Kilder: Naja Hulvej Rod (Københavns Universitet), Anders Raastrup Christensen (CBS) og Mette Lise Petersen (Kræftens Bekæmpelse).

Køb abonnement til Magasinet Arbejdsmiljø

Med et abonnement på Magasinet Arbejdsmiljø får du 11 blade om året samt fuld adgang til mitarbejdsmiljø.dk med indhold, der er tilpasset dig og dine behov.

Køb abonnement
Forfatter: Ida Marie Winge
Magasinet Arbejdsmiljø: No. 9 2018