Allerede abonnent?

Forskning

Åbne kontorlandskaber giver færre samtaler

Når medarbejdere flytter fra mindre kontorer til ét stort rum, stiger den elektroniske kommunikation, mens der bliver færre samtaler ansigt til ansigt, viser ny forskning.

Et argument for åbne kontorlandskaber kan være, at de motiverer til mere samarbejde og kommunikation mellem medarbejderne. Men nu viser et studie fra Harvard Business School, at det kan have en anden effekt at fjerne vægge og døre på kontoret.

I studiet har forskerne undersøgt medarbejdernes interaktion med hinanden før og efter overgangen til et åbent kontorlandskab i to forskellige virksomheder.

Hos den ene virksomhed fik medarbejderne sensorer på, som kunne opfange deres færden rundt på kontoret, samt hvornår og med hvem de havde samtaler. Denne information blev sammenholdt med deres kommunikation via e-mail og instant messages – direkte beskeder mellem to computere. Resultatet var, at medarbejderne efter overgangen til det åbne kontorlandskab havde færre samtaler ansigt til ansigt. Helt præcist brugte de 72 procent mindre tid på disse samtaler. Samtidig sendte de 56 procent flere emails og 67 procent flere instant messages til deres kollegaer.

Forskerne påpeger, at det, at medarbejderne i det åbne kontorlandskab kunne se alle hele tiden, kan være en mulig årsag til, at den elektroniske interaktion til en vis grad erstattede de direkte samtaler.

Hos den anden virksomhed fandt forskerne også, at der generelt var færre ansigt til ansigt-samtaler, da væggene blev fjernet. Samtidig kunne de se, at medarbejdere, der sad tæt på hinanden i det åbne kontorlandskab, talte mere med hinanden end med de øvrige kollegaer.

Mennesker er ikke som kemiske stoffer

På baggrund af resultaterne konkluderer forskerne, at åbne kontorlandskabers effekt på samarbejdet i en virksomhed ikke er så simpel som tidligere antaget.

 – Mens man kan bringe kemiske stoffer sammen under specifikke betingelser som temperatur og tryk for at opnå den ønskede forbindelse, lader der til at være flere faktorer i spil, hvis man vil opnå en lignende effekt hos mennesker. Indtil vi forstår disse faktorer, vil vi måske blive overraskede over at opleve, at ansigt til ansigt-samarbejdet bliver reduceret i åbne kontorlandskaber på trods af, at intentionen er at øge det, skriver forskerne i den videnskabelige artikel om studiet.

Kilde: ’The impact of the ’open’ workspace on human collaboration

Køb abonnement til Magasinet Arbejdsmiljø

Med et abonnement på Magasinet Arbejdsmiljø får du 8 blade om året samt fuld adgang til mitarbejdsmiljø.dk med indhold, der er tilpasset dig og dine behov.

Køb abonnement
Forfatter: Sarah Kirkemoe Galán
Magasinet Arbejdsmiljø: No. 1 2019
Find artikler med samme emneord