Allerede abonnent?

Fejlmeddelelse

 • Notice: Undefined property: stdClass::$branch in require_once() (line 26 of /var/www/virtual/mitarbejdsmiljoe/releases/1596460003/settings.ng.php).
 • Notice: Undefined property: stdClass::$revision in require_once() (line 30 of /var/www/virtual/mitarbejdsmiljoe/releases/1596460003/settings.ng.php).
Baggrund

Der mangler viden og redskaber

Rigtig meget sygefravær kan undgås, hvis chefen og den gravide fra begyndelsen har en god dialog om arbejdsmiljø og opgaver. Det mener Jean Vennestrøm, der lever af at rådgive offentlige og private virksomheder.

Da Jean Vennestrøm i 2012 var leder af forskningsprojektet ”Gravid på Arbejde”,  slog det hende, at vores samfund og erhvervsliv slet ikke er gearet til at have gravide ansatte:

– Det undrede mig, at man fra samfundets side presser på for at få kvinder til at tage en uddannelse og finde et job – og når de så bliver gravide, så er der lige pludselig ikke den store hjælp at hente. Man bliver nærmest tabt ned mellem arbejdsmarkedets  stole, fordi arbejdspladserne mangler viden om, hvordan man bedst støtter den gravide i forbindelse med hendes arbejde,  siger Jean Vennestrøm.  

Hendes undren resulterede i, at hun startede sin egen virksomhed. Her bruger hun den viden og metode, som hun udviklede i forbindelse med forskningsprojektet, til at rådgive virksomheder og deres gravide ansatte om, hvordan arbejde og graviditet bedst forenes, så både den gravide og arbejdspladsen tilgodeses:
– Da jeg lancerede min virksomhed, var det et ukendt begreb at vejlede gravide på arbejdspladsen i Danmark – det var ikke set før ud over de offentlige tilbud, fortæller  Jean Vennestrøm. 

Jeg er bestemt ikke til- hænger af, at man sygeliggør
gravide, men jeg
mener, at der i rigtig
mange tilfælde er brug for noget råd og vejledning tidligt i graviditeten, så den gravide får en god
tid på arbejdsplad-sen og undgår alt for meget sygefravær.
Jean Vennestrøm

Mangler svar på basale spørgsmål
To år senere er hun fortsat en af de eneste, der tilbyder rådgivning, men hun oplever en støt stigende interesse for det, hun kan:
 – Jeg oplever, at arbejdspladserne gerne vil tage hensyn. Problemet er bare, at de ikke rigtigt ved, hvordan de skal gribe det an, siger Jean Vennestrøm.

Hun tilføjer, at det er meget sjældent, at hun oplever gravide, som bare har lyst til at få en sygemelding og blive hjemme – langt de fleste vil helst passe deres job så længe som  muligt. Til gengæld mangler de viden og  redskaber til at få indrettet deres arbejdsdag.
 
– Der er mange, som mangler svar på helt basale spørgsmål både i forhold til deres graviditet, men også i forhold til, hvordan de kan have en optimal arbejdsdag som gravide, siger Jean Vennestrøm og fortsætter:

– Min virksomhed udfylder et hul, hvor den almindelige offentlige jordemoderrådgivning ikke når ud – nemlig i forhold til arbejdspladserne. Som udgangspunkt bruger vi rigtig meget tid på at forstå hver enkelt  branche og se på de arbejdsforhold, der er. Vi ser på tingene fra mange forskellige vinkler – både erhvervsmæssigt, sundhedsfagligt og arbejdsmiljømæssigt. Vi tager ikke udelukkende parti for den gravide, men prøver at få indrettet den gravides arbejdsdag, så både hun selv og chefen kan være tilfredse.

6 gode råd

- sådan får du en god graviditet på jobbet

 1. Sæt tempoet 20 procent ned – både på jobbet og privat.
   
 2. Tag en snak med din chef om, hvilke opgaver du skal prioritere, og hvilke du kan skrue lidt ned for.
   
 3. Planlæg tre samtaler med din chef i løbet af graviditeten. På den måde kan I løbende tage stilling til, hvad du kan klare.
   
 4. Husk at variere dine arbejdsstillinger. Det er hverken godt kun at være siddende eller stående/gående en hel dag.
   
 5. Hvis du har meget stillesiddende arbejde, så kom op at stå 5-10 minutter to gange om dagen.
   
 6. Hvis du har en dårlig dag, så sig det til dine kollegaer, så de har mulighed for at tage hensyn.

Rådgivning forebygger sygefravær
Jean Vennestrøm er direktør i virksomheden Conopor, som har specialiseret sig i at rådgive arbejdspladser og institutioner om forebyggelse af sygefravær blandt gravide medarbejdere. Rådgivningen udføres af jordemoderuddannede konsulenter, som er oplært i Jean Vennestrøms metode.
Læs mere www.conopor.dk

Forfatter: Vibeke Lou
Magasinet Arbejdsmiljø: No. 4 2015
Se relevante leverandører