Allerede abonnent?

Eksem kan forebygges

Det er en myte, at eksem er et vilkår i bestemte erhverv. For der er meget, man kan gøre for at forebygge det kløende udslæt.

En grundig gennemgang af arbejdsrutiner og de kemikalier, som bliver benyttet på arbejdspladsen, kan være med til at forebygge, at medarbejderne får eksem af arbejdet. Det fortæller Jeanne Duus Johansen, der er professor og leder af Videncenter for Allergi.
– En af de mest skadelige forestillinger er, at man ikke kan undgå eksem. Det er tit noget, man hører de ældre på arbejdspladserne sige, fordi de ved, at sådan var det engang. Men eksem er ikke et vilkår. Arbejdspladserne kan gøre rigtig meget for at forebygge det, siger hun.

Gode råd

Ifølge Jeanne Duus Johansen findes der en række gode råd, man kan bruge til at forebygge håndeksem. For eksempel er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan man bruger handsker, og hvilken type fugtighedscreme man benytter. Men ud over de generelle råd er det vigtigt at kigge på forholdene i sin egen branche og på sin egen arbejdsplads. 
– Man bør se på, om folk har hænderne meget i vand, og om man har de rigtige handsker til opgaven. Det er også vigtigt at kigge på, hvilken kemi der bliver benyttet på arbejdspladsen, og om man kan erstatte den med noget mindre skadeligt, siger Jeanne Duus Johansen.

Vigtigt at finde årsagen

Hvis man først har fået eksem, kan ændrede arbejdsrutiner have stor betydning for, om man kan komme af med eksemen og blive i arbejdet, forklarer Tanja Korfitsen Carøe, der har skrevet ph.d.-afhandling om arbejdsbetinget eksem.
– Selv små ændringer kan have stor betydning for de eksemramte. I afhandlingen så vi, at ved at reducere antallet af gange, man vasker hænder på arbejdet, steg chancen for at komme af med eksemen, siger hun.

Selv små ændringer kan have stor betydning for de eksemramte. 

Tanja Korfitsen Carøe, ph.d. og læge

Derudover anbefaler Tanja Korfitsen Carøe, at man hurtigt søger læge for at finde årsagen og sørge for, at der kan blive sat ind, inden tilstanden bliver kronisk. Det er også vigtigt at inddrage arbejdsmiljørepræsentanten og få kortlagt arbejdsmiljøet for at se, om bestemte rutiner kan ændres.
– I nogle situationer kan det være muligt at fjerne eksponeringen eller omplacere personen på arbejdspladsen, så et erhvervsskifte ikke er nødvendigt. Men i nogle professioner kan det være svært at gøre. Nogle gange kan man så optimere de forebyggende foranstaltninger, men det er ikke altid muligt, og så kan et jobskifte være eneste løsning.

Abonnement

Bliv medlem idag og se alle de mange fordele for dig og din virksomhed

Køb abonnement

Hvad kan give eksem?

Arbejdsbetinget eksem kan skyldes påvirkninger gennem kortere eller længere tid fra allergifremkaldende eller hudirriterende stoffer, for eksempel:

  • Vådt arbejde 
  • Arbejde med hudirriterende stoffer som sæbe, fødevarer, opløsningsmidler, skæreolier m.m.
  • Arbejde med allergifremkaldende stoffer som gummikemikalier, konserveringsmidler, hårfarver, planter, metaller m.m.

Kilde: Videncenter for Allergi, videncenterforallergi.dk 

håndeksem eksem faktaboks hud

Forfatter: Ida Marie Winge
Magasinet Arbejdsmiljø: No. 5 2019
Se relevante leverandører