Allerede abonnent?

Gode råd til et godt arbejdsmiljø med fleksibel arbejdstid

Nedenstående råd er til henholdsvis arbejdsgivere og medarbejdere

Til arbejdsgivere

  • Hvis I har en arbejdstidsmodel, der bygger på virksomhedens bemandingsbehov, er det en fordel at involvere medarbejderne i tilrettelæggelsen af vagtskemaet.
  • Lav gerne en politik for, hvordan arbejdstiderne skal håndteres på arbejdspladsen, hvad enten der er tale om grænseløst arbejde eller virksomhedstilpassede arbejdstider.
  • Hvis I har fleksibel og grænseløs arbejdstid, er det vigtigt at:
  1. Få et korrekt billede af, hvor meget og hvornår medarbejderne arbejder.
  2. Omfordele opgaver, når medarbejdere har for store arbejdsbyrder.
  3. Have en løbende dialog med medarbejderne – for eksempel i forbindelse med udviklingssamtaler – om balancen mellem arbejdsbyrden og muligheden for at restituere. 

Til medarbejdere

  • Med fleksibel arbejdstid får du selv et større ansvar for en god balance mellem arbejde, privatliv og restitution. Planlæg tid til at slappe af og restituere. Sæt grænser for, hvor længe du for eksempel arbejder hjemme om aftenen, og hvor meget du skal arbejde i løbet af en uge.
  • Hvis du oplever en ubalance mellem din arbejdsbyrde og muligheden for at restituere, er det vigtigt at tage problemet op med din chef.
  • Er din arbejdsbyrde høj, er det vigtigt at tage pauser i løbet af arbejdsdagen. Det gælder både en længere spisepause og flere små pauser.
  • Prioritér søvn og restitution i weekender og ferier, især hvis du har haft en intens arbejdsuge. Kombinationen af et højt arbejdspres og høj aktivitet i fritiden kan føre til utilstrækkelig restitution, som på længere sigt kan være skadeligt for helbredet.

Kilde: ’Gränslöst arbete – en forskarantologi om arbetsmiljöutmaningar i anknytning till ett gränslöst arbetsliv’, Arbetsmiljöverket 2018. www.av.se

Forfatter: Sarah Kirkemoe Galán
Magasinet Arbejdsmiljø: No. 5 2018
Find artikler med samme emneord