Allerede abonnent?

Hvad er social kapital?

Social kapital handler om ledelse og samarbejde og om værdien af de ressourcer, der er i samarbejdsrelationerne.
  • Begrebet social kapital fokuserer på de eksisterende og potentielle ressourcer, der findes i samarbejdsrelationerne på en arbejdsplads. Ressourcerne handler bl.a. om, hvordan man samarbejder, kommunikerer om opgaveløsningen og hjælper hinanden.
  • Social kapital drejer sig også om at have tillid til hinanden, at have en fælles tro på, at indsatsen nytter, og at man kommer i mål med opgaven.

Social kapital findes i tre forskellige former for relationer på arbejdspladsen:

  1. Samlende social kapital handler om samarbejdsrelationer mellem kolleger, der arbejder tæt sammen i det daglige, fx i et team eller en afdeling.
  2. Brobyggende social kapital handler om, hvordan medarbejdere i forskellige teams eller afdelinger arbejder sammen på kryds og tværs.
  3. Forbindende social kapital handler om samarbejdsrelationer mellem ledere og medarbejdere, dels mellem medarbejdere og den nærmeste leder, og dels mellem medarbejderne og den øverste ledelse.

Kilde: Udvikling af en ny metode til undersøgelse af social kapital på arbejdspladsen, NFA, 2014. www.nfa.dk

Køb abonnement til Magasinet Arbejdsmiljø

Med et abonnement på Magasinet Arbejdsmiljø får du 11 blade om året samt fuld adgang til mitarbejdsmiljø.dk med indhold, der er tilpasset dig og dine behov.

Køb abonnement
Forfatter: Annemette Grant Larsen
Magasinet Arbejdsmiljø: No. 3 2019
Find artikler med samme emneord