Allerede abonnent?

Tema

Hvad sker der, når vi har smerter?

Med større viden om smerter er det lettere at forebygge dem. Professor Lars Andersen, Det Nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø, gør os klogere på, hvad smerter er for en størrelse.
  • Smerter er hjernens fortolkning af input fra kroppen kombineret med tidligere erfaringer og overbevisninger om, hvad smerterne betyder.
  • Når vi laver en potentielt skadelig bevægelse eller belaster kroppen med hård fysisk aktivitet, bliver receptorer i muskler, led og bindevæv stimuleret og sender signaler til hjernen. Kombineret med erfaringer og overbevisninger kan disse input resultere i en oplevelse af smerte.
  • Smerter fungerer som et advarselssystem, der beskytter kroppen ved at give signal om, at vi skal stoppe med den aktivitet, vi er i gang med, fordi den kan være potentielt skadelig. Smerterne kan naturligvis også være der, når en skade er sket.
  • Ved kroniske smerter er advarselssystemet i højere beredskab, og det betyder, at smerteoplevelsen kan blive fastholdt, selv om kroppen måske har fået det bedre.

Kilde: Professor Lars L. Andersen, NFA 

Forfatter: Sarah Kirkemoe Galán
Magasinet Arbejdsmiljø: No. 11 2018
Abonnement

Bliv medlem idag og se alle de mange fordele for dig og din virksomhed

Køb abonnement