Allerede abonnent?

Nyheder

Hyppige forandringer kan skabe apati og kynisme

Et casestudie fra RUC viser, hvordan en gruppe kommunalt ansatte trækker sig følelsesmæssigt og reagerer med apati, når organisatoriske ændringer bliver for hyppige.

– Når man laver en organisationsændring, så er der rigtig meget, der går tabt. Nogle af de ting, som vi gjorde i det gamle, det fungerede faktisk rigtig godt. Nu er vi organiseret på en anden måde, og jeg tænker, at alle bruger rigtig meget energi på at finde sig selv i den nye struktur.

Sådan forklarer en ansat i en administrativ afdeling i Næstved Kommune i casestudiet ”Altid forandring, aldrig ro” fra RUC. Cecilie Uldall Jensen, cand.mag. i psykologi og arbejdsstudier, står bag undersøgelsen, hvor hun har fulgt og interviewet 23 ansatte. 

Savner stabilitet i arbejdet

Siden kommunalreformen blev indført i 2007, har de ansatte hos Næstved Kommune oplevet tre store centersammenlægninger og flere mindre forandringer. 

– Forandringerne belaster, fordi de ansatte hele tiden skal indarbejde nye rutiner, hvilke igen forstyrres, når en ny forandring skal indføres. Derfor ses en tendens til, at medarbejderne holder op med at involvere sig i nye forandringer, fordi manglen på stabilitet giver en fornemmelse af tids- og ressourcespild. De har mistet troen på, at forandringen er vedvarende, hvilket har udviklet sig til frustration og kynisme mod nye forandringer, forklarer Cecilie Uldall Jensen.

Mangel på initiativ

Hun siger videre, at de ansatte kædede flere skift af kommunaldirektører sammen med forandringerne. I løbet af tiårsperioden har tre direktører været ansat. 

– Da jeg foretog mine undersøgelser i foråret 17, var medarbejderne tre måneder inde i den sidste ændring. De kørte videre i den gamle trummerum uden at tage ret meget initiativ. De tvivlede på motiverne bag de seneste ændringer og på holdbarheden i dem. 

Ifølge Cecilie Uldall Jensen accepterede medarbejderne forandringerne.

– Alle var positive over for arbejdspladsen. Især efter den seneste ændring, hvor de i modsætning til tidligere forandringer havde været taget mere med på råd.

Læs mere

skabgodeforandringer.dk

Køb abonnement til Magasinet Arbejdsmiljø

Med et abonnement på Magasinet Arbejdsmiljø får du 8 blade om året samt fuld adgang til mitarbejdsmiljø.dk med indhold, der er tilpasset dig og dine behov.

Køb abonnement
Forfatter: Birgit Søes Rasmussen
Magasinet Arbejdsmiljø: No. 1 2018