Allerede abonnent?

Mænd udsættes også for chikane

Hvad betyder tabu og myter omkring seksuel chikane, hvis chikanen går ud over en mandlig medarbejder? Magasinet Arbejdsmiljø har stillet en række spørgsmål til mandeforsker Kenneth Reinnicke fra Roskilde Universitet.

Hvad er reaktionen, hvis en mand fortæller, at han har været udsat for seksuel chikane?

– Latterliggørelse og stigmatisering. Som mand kan jeg ikke blive sexchikaneret af en kvinde, det er da bare at tage imod. Det skyldes fordomme og myter samt kulturelle forestillinger om den mandlige, udadvendte og aggressive seksualitet.

Er mænd overhovedet bevidste om, at de også kan udsættes?

– Selv om de har været udsat for seksuel chikane, så er det så stigmatiserende, at de ikke engang selv vil kunne indse, at de rent faktisk har oplevet det. Det skyldes igen, at vi har de her kulturelle forestillinger om, at det bare ikke kan lade sig gøre.

Hvilken rolle spiller drengerøvsmentaliteten?

– Der er en udbredt opfattelse af, at når mænd spiller lidt op, så er det bare udtryk for en invitation og en flirt. Det lyder stupidt og rigidt, men det er forestillinger, som lever og er dybt rodfæstet i vores mentale forestilling omkring kønnene, hvad de kan, skal og bør gøre.

Hvad er konsekvenserne?

– Hvis det er systematisk, kan det jo være forfærdeligt – lige så traumatiserende det kan være for en kvinde, lige så slemt kan det være for en mand. Og for nogle mænd er det måske endda en tak værre, fordi det er så utænkeligt at tale om.

Har kvinder lettere ved at tale om emnet end mænd?

– Som mand kan vi måske sige, at den og den kvinde godt nok var pågående og let på tråden, men det er ikke i nærheden af at handle om at sige, at man følte sig trængt op i en krog. Det tænker jeg, at kvinder er bedre til, men måske tager jeg fejl?

Hvad ser du af tendenser – vi skriver trods alt 2014?

– Det vil blive mere legitimt og mindre stigmatiserende for mænd at give udtryk for, at de kan være udsat for kønsdiskriminering som vold og sexchikane. Antallet af mænd, der bliver udsat for sexchikane af kvinder, vil desuden stige, blandt andet fordi flere og flere kvinder får magt og tjener mange penge. I fremtiden vil der også være mindre forskel på kønnenes adfærdsmønstre.

Månedens dilemma

Hvad gør du som arbejdsmiljørepræsentant, hvis en kollega kommer til dig, fordi han eller hun gentagne gange har fået tilsendt upassende mails med seksuelle undertoner fra den nærmeste leder?

  • Du opfordrer din kollega til at tage kontakt til Arbejdstil-synets mobbehotline?
  • Du tager det op i AMO som en generel problemstilling og opfordrer til, at I laver nogle retningslinjer på området?
  • Du foreslår, at du tager problemet videre til den øverste ledelse?
  • Du tager en snak med den på-gældende leder for at få hans udlægning af historien?

Klik ind på månedens dilemma på arbejdsmiljoviden.dk og giv din mening til kende.

Forfatter: Birgit Bruun Christensen
Magasinet Arbejdsmiljø: No. 5 2014
Find artikler med samme emneord