Allerede abonnent?

Nyheder

Mobning og vold øger risikoen for diabetes

Medarbejdere, der bliver udsat for mobning, vold eller trusler om vold på jobbet, har en øget risiko for at udvikle type 2 diabetes. Det viser et stort studie med over 45.000 deltagere fra Danmark, Sverige og Finland.

Mobning, vold og trusler på jobbet er stressfaktorer, som kan påvirke vores mentale trivsel, og nu viser et nyt nordisk studie, at de også kan øge vores risiko for at udvikle type 2 diabetes, som er den mest udbredte form for diabetes.

Studiet inkluderer svar og data fra mere end 45.000 mænd og kvinder fra Danmark, Sverige og Finland. Det viser, at medarbejdere, som har følt sig udsat for mobning, har en 46 procent højere risiko for at udvikle diabetes i løbet af et årti end de, der ikke har følt sig mobbet. Samtidig viser studiet, at medarbejdere, som har oplevet at blive udsat for vold eller trusler om vold på jobbet, har en 26 procent højere risiko for at udvikle diabetes i løbet af et årti end de, der ikke har følt sig udsat for vold eller trusler på jobbet. Resultaterne er ens for mænd og kvinder og på tværs af de tre lande.

Negative følelser og stress

Studiet har ikke undersøgt de mellemliggende årsager til den øgede risiko, men ifølge Tianwei Xu, der er ph.d.-studerende ved Københavns Universitet og en af forskerne bag studiet, findes der tre overordnede teoretisk sandsynlige forklaringer på, hvordan mobning, vold eller trusler om vold på arbejdspladsen kan lede til diabetes: 

Gennem negative følelser eller følelsesmæssige lidelser, for eksempel depression og angst.

Gennem fysiologiske ændringer efter at være blevet udsat for disse stressfaktorer, for eksempel udskillelse af kortisol.

Gennem sundhedsrelaterede adfærdsændringer med det formål at håndtere stress – for eksempel trøstespisning.

– Det at tage på i vægt kan være et vigtigt led, eftersom vi i studiet kunne se, at det påvirkede effekten, når vi tog højde for BMI, siger Tianwei Xu.

I studiet har ni procent af deltagerne følt sig mobbet på arbejdspladsen, mens 12 procent har oplevet at være blevet udsat for vold eller trusler om vold. Da det er en relativt stor gruppe, som ifølge studiet har en øget risiko for at udvikle diabetes, anbefaler forskerne, at der bliver forsket yderligere i såvel forklaringerne på den øgede risiko som i mulighederne for at reducere risikoen.

Præventive tiltag

– Det er vigtigt at få kendskab til de mekanismer, der ligger mellem mobning og vold på arbejdspladsen og den øgede risiko for diabetes. Og endnu vigtigere er det at få udviklet effektive præventive tiltag, som fokuserer på at reducere udsættelsen for mobning og vold på arbejdspladsen og/eller på de førnævnte mekanismer, siger Tianwei Xu.

Få mere viden og værktøjer

til at forebygge og stoppe mobning på www.forebygmobning.dk.

Læs den videnskabelige artikel

‘Workplace bullying and violence as risk factors for type 2 diabetes: a multicohort study and meta-analysis’

Type 2-diabetes

  • Diabetes er en kronisk sygdom. 290.000 danskere har fået diagnosen typen 2-diabetes. Derudover anslår man, at 60.000 danskere går rundt med uopdaget diabetes.
  • Type 2-diabetekere udgør ca. 80 pct. af det samlede antal diabetikere. Tidligere blev den kaldt gammelmandssukkersyge, da den primært ramte ældre, men i dag rammer den også yngre personer  pga. ændret levevis

  • Type 2-diabetes er arvelig, men kan også skyldes miljø. Ofte er en stillesiddende livsstil med rigelig mad med til at få sygdommen til at bryde ud. Mange, der får type 2-diabetes, er overvægtige, men ikke alle.

Kilde:

Diabetesforeningen

Forfatter: Sarah Kirkemoe Galán
Magasinet Arbejdsmiljø: No. 3 2018
Find artikler med samme emneord