Allerede abonnent?

Succesordning: Tidligere indsatte skal føle sig værdifulde

Et arbejdsmiljø, der giver den enkelte værdi, er vigtigt for at hjælpe kriminelle i job, viser erfaringer fra organisationen High:five.

Det rigtige match mellem virksomhed og tidligere kriminelle kan være det, der skal til, for at få unge til at kvitte et liv med kriminalitet. Det viser erfaringerne fra organisationen High:five, som hjælper med at etablere ordinære jobs og uddannelsespladser til tidligere straffede og unge i risiko for at havne i kriminalitet. 

De sidste ti år har High:five registreret et stigende antal henvendelser fra unge, og 2017 har været et rekordår med 650 henvendelser. Blandt de unge, som kommer i job eller uddannelse, er 70-75 procent positivt videre et år efter. Det vil sige, at de vender ryggen til kriminali­teten og enten stadig er i samme job/uddannelse eller er kommet videre på anden vis.

En evalueringsrapport fra COWI i september 2017 fremhæver, at sammenlignet med en kontrolgruppe får de unge, som High:five hjælper, færre domme for kriminalitet og større tilknytning til arbejdsmarkedet.

– Vi laver en grundig screening af, hvilken branche og fag der interesserer den unge, og så kigger vi efter ”det gode match”. Det DNA, som den unge har, skal matche virksomheden. Det kan f.eks. handle om, at den unge har brug for en synlig ledelse eller tætte kolleger, siger direktør i High:five, Ole Hessel.

Køb abonnement til Magasinet Arbejdsmiljø

Med et abonnement på Magasinet Arbejdsmiljø får du 8 blade om året samt fuld adgang til mitarbejdsmiljø.dk med indhold, der er tilpasset dig og dine behov.

Køb abonnement

Kun reelle stillinger

Siden High:five blev etableret i 2006 af Virksomhedsforum for Socialt Ansvar med støtte fra Beskæftigelsesministeriet, har de samarbejdet med mere end 2.000 danske virksomheder indenfor alle brancher.

Det, organisationen blandt andet leder efter, når de skal finde en god arbejdsplads til de unge, er et godt arbejdsmiljø.

– Det skal være et sted, hvor vi gerne selv ville arbejde. To virksomheder kan lave det samme, men det kan være meget forskelligt, hvordan det er at arbejde der. Så selvom virksomheden gerne vil os, kan vi sagtens finde på at sige nej, hvis vi ikke synes, at det er et godt sted. Det er vigtigt, at de unge føler, at de har værdi. At de ikke bliver set på som kriminelle og uduelige, siger Ole Hessel.

At arbejdspladsen skal få de unge til at føle sig værdifulde, er også årsagen til, at High:five for fire år siden besluttede at droppe virksomhedspraktikker som en løsning til at skabe jobs. 

– En virksomhedspraktik giver de unge en følelse af at være på prøve. At de ikke har rigtig værdi for virksomheden. Vi ansætter kun i reelle stillinger. De unge har været unormale i lang tid – måske hele deres liv – og det, de har brug for, er stabilitet, normalitet, og at folk tager dem seriøst. Når de unge får en chance, har det enormt stor betydning for dem, og så løfter de også meget mere, siger han.

Et jobmatch der virker

70-75% af de unge, der kommer i job/uddannelse via High:five, fortsætter i job eller uddannelse.
650 unge har i 2017 henvendt sig til High:five for at få hjælp til job eller en uddannelse. Det er en stigning i forhold til tidligere år, hvor 4-500 personer har søgt om hjælp.

High:five har de sidste mange år skabt omkring 250 jobs til de unge om året. I år når organisationen cirka 340.
 

Kilde:

High:five

Forfatter: Ida Marie Winge
Magasinet Arbejdsmiljø: No. 1 2018